in Cyber Security by

Read Cyber security interview questions on Below :

  • cyber security course
  • cyber security pdf
  • cyber security ppt
  • cyber security - wikipedia
  • cyber security companies
  • cyber security notes
  • types of cyber security
  • cyber security awareness
  • cyber security questions for students
  • cyber security questions and answers pdf
  • cyber security questions and answers
  • cyber security questions for employees
  • cyber security questions and answers mcq
  • cyber security question bank
  • cyber security interview questions and answers 2022
  • cyber security scenario based questions and answers

1 Answer

0 votes
by
Cyber Security Interview Questions and Answers Part – I

Question#1 Which of the following can also consider as the instances of Open Design?

i) CSS

ii) DVD Player

iii) Only A

iv) Both A and B

Ans : Both A and B

Question#2 Which of the following is the least strong security encryption standard?

i) WPA3

ii) WPA2

iii) WPA

iv) WEP

Ans : WEP

Question#3 Which one of the following principles states that sometimes it is become more desirable to rescored the details of intrusion that to adopt more efficient measure to avoid it?

i) Least common mechanism

ii) Compromise recording

iii) Psychological acceptability

iv) Work factor

Ans : Compromise recording

Question#4 Which of the following is a Stuxnet?

i) Trojan

ii) Antivirus

iii) Worm

iv) Virus

Ans : Worm

Question#5 The web application like banking websites should ask its users to log-in again after some specific period of time, let say 30 min. It can be considered as an example of which cybersecurity principle?

i) Compromise recording

ii) Psychological acceptability

iii) Complete mediation

iv) None of the above

Ans : Complete mediation

Question#6 Which of the following ethical hacking technique is used for determining which operating system (OS) is running on a remote computer?

i) Operating System fingerprinting

ii) Operating System penetration testing

iii) Digital-printing

iv) Machine printing

Ans : Operating System fingerprinting

Question#7 Which one of the following statements is correct about Email security in the network security methods?

i) One has to deploy hardware, software, and security procedures to lock those apps down

ii) One should know about what the normal behavior of a network look likes so that he/she can spot any changes, breaches in the behavior of the network

iii) Phishing is one of the most commonly used methods that are used by hackers to gain access to the network

iv) All of the above

Ans : Phishing is one of the most commonly used methods that are used by hackers to gain access to the network

Question#8 Which of the following can diminish the chance of data leakage?

i) Steganography

ii) Chorography

iii) Cryptography

iv) Authentication

Ans : Steganography

Question#9 Which of the following statements is true about the VPN in Network security?

i) It is usually based on the IPsec( IP Security) or SSL (Secure Sockets Layer)

ii) It is a type of device that helps to ensure that communication between a device and a network is secure

iii) It typically creates a secure, encrypted virtual “tunnel” over the open internet

iv) All of the above

Ans : All of the above

Question#10 Which of the following type of text is transformed with the help of a cipher algorithm?

i) Plain text

ii) Scalar text

iii) Transformed text

iv) Complex text

Ans : Plain text

Question#11 Which type of the following malware does not replicate or clone them self’s through infection?

i) Worms

ii) Viruses

iii) Rootkits

iv) Trojans

Ans : Trojans

Question#12 “CHAP” stands for __________.

i) Circuit Hardware Authentication Protocols

ii) Challenge Hardware Authentication Protocols

iii) Challenge Handshake Authentication Protocols

iv) Circuit Handshake Authentication Protocols

Ans : Challenge Handshake Authentication Protocols

Question#13 Which of the following malware’s type allows the attacker to access the administrative controls and enables his/or her to do almost anything he wants to do with the infected computers.

i) Worms

ii) RATs

iii) Rootkits

iv) Botnets

Ans : RATs

Question#14 Which of the following statements is true about the Trojans?

i) Trojans perform tasks for which they are designed or programmed

ii) Trojans replicates them self’s or clone them self’s through an infections

iii) Trojans do nothing harmful to the user’s computer systems

iv) None of the above

Ans : Trojans perform tasks for which they are designed or programmed

Question#15 Which of the following is just opposite to the Open Design principle?

i) Security through obscurity

ii) Least common mechanism

iii) Least privileges

iv) Work factor

Ans : Security through obscurity

Question#16 Which of the following is a type of independent malicious program that never required any host program?

i) Trap Door

ii) Trojan Horse

iii) Worm

iv) Virus

Ans : Worm

Question#17 Which of the following usually considered as the default port number of apache and several other web servers?

i) 20

ii) 87

iii) 80

iv) 40

Ans : 80

Question#18 DNS translates a Domain name into _________.

i) Binary

ii) IP

iii) URL

iv) Hex

Ans : URL

Question#19 In the CIA Triad, which one of the following is not involved?

i) Availability

ii) Confidentiality

iii) Integrity

iv) Authenticity

Ans : Authenticity

Question#20 Which one of the following systems cannot be considered as an example of the operating systems?

i) Microsoft Office

ii) Windows 8

iii) Red Hat Linux

iv) BSD Linux

Ans : Microsoft Office

Question#21 In an any organization, company or firm the policies of information security come under__________.

i) Confidentiality

ii) Authenticity

iii) CIA Triad

iv) None of the above

Ans : CIA Triad

Question#22 In order to ensure the security of the data/ information, we need to ____________ the data:

i) Decrypt

ii) Delete

iii) Encrypt

iv) None of the above

Ans : Encrypt

Question#23 Why are the factors like Confidentiality, Integrity, Availability, and Authenticity considered as the fundamentals?

i) They help in understanding the hacking process

ii) These are the main elements for any security breach

iii) They help to understand the security and its components in a better manner

iv) All of the above

Ans : They help to understand the security and its components in a better manner

Question#24 Which one of the following is considered as the most secure Linux operating system that also provides anonymity and the incognito option for securing the user’s information?

i) Ubuntu

ii) Fedora

iii) Tails

iv) All of the above

Ans : Tails

Question#25 Which type following UNIX account provides all types of privileges and rights which one can perform administrative functions?

i) Client

ii) Root

iii) Administrative

iv) Guest

Ans : Administrative

Question#26 Which of the following is considered as the first hacker’s conference?

i) DEVON

ii) OSCON

iii) SECTION

iv) DEFCON

Ans : DEFCON

Question#27 Which of the following known as the oldest phone hacking techniques used by hackers to make free calls?

i) Phishing

ii) Cracking

iii) Phreaking

iv) Spraining

Ans : Phreaking

Question#28 Name of the Hacker who breaks the SIPRNET system?

i) Kevin Mitnick

ii) John von Neumann

iii) Kevin Poulsen

iv) John Draper

Ans : Kevin Poulsen

Cyber Security Interview Questions and Answers Part – II

Question#1 Which of the following can be considered as the elements of cyber security?

i) Application Security

ii) Operational Security

iii) Network Security

iv) All of the above

Ans : All of the above

Question#2 Which of the following is the hacking approach where cyber-criminals design fake websites or pages for tricking or gaining additional traffic?

i) Pharming

ii) Website-Duplication

iii) Mimicking

iv) Spamming

Ans : Pharming

Question#3 Which of the following are famous and common cyber-attacks used by hackers to infiltrate the user’s system?

i) DDos and Derive-by Downloads

ii) Malware & Malvertising

iii) Phishing and Password attacks

iv) All of the above

Ans : All of the above

Question#4 Which of the following is not a type of peer-to-peer cyber-crime?

i) MiTM

ii) Injecting Trojans to a target victim

iii) Credit card details leak in the deep web

iv) Phishing

Ans : Credit card details leak in the deep web

Question#5 Which one of the following is also referred to as malicious software?

i) Maliciousware

ii) Badware

iii) Ilegalware

iv) Malware

Ans : Malware

Question#6 A cyber-criminal or penetration tester uses the additional data that stores certain special instructions in the memory for activities to break the system in which of the following attack?

i) Clickjacking

ii) Buffer-overflow

iii) Phishing

iv) MiTM

Ans : Buffer-overflow

Question#7 Hackers usually used the computer virus for ______ purpose.

i) To log, monitor each and every user’s stroke

ii) To gain access the sensitive information like user’s Id and Passwords

iii) To corrupt the user’s data stored in the computer system

iv) All of the above

Ans : All of the above

Question#8 Which of the following do Cyber attackers commonly target for fetching IP address of a target or victim user?

i) ip tracker

ii) emails

iii) websites

iv) web pages

Ans : websites

Question#9 In Wi-Fi Security, which of the following protocol is more used?

i) ABCD

ii) WPA2

iii) WPS

iv) Both A and C

Ans : WPA2

Question#10 Which of the following is defined as an attempt to harm, damage or cause threat to a system or network?

i) Digital crime

ii) Threats

iii) System hijacking

iv) Cyber Attack

Ans : Cyber Attack

Question#11 The term “TCP/IP” stands for_____.

i) Transmission Contribution protocol/ internet protocol

ii) Transmission Control Protocol/ internet protocol

iii) Transaction Control protocol/ internet protocol

iv) Transmission Control Protocol/ internet protocol

Ans : Transmission Control Protocol/ internet protocol

Question#12 The response time and transit time is used to measure the ____________ of a network.

i) Longevity

ii) Performance

iii) Security

iv) Reliability

Ans : Performance

Question#13 They are nefarious hackers, and their main motive is to gain financial profit by doing cyber crimes. Who are “they” referred to here?

i) White Hat Hackers

ii) Black Hat Hackers

iii) Hactivists

iv) Gray Hat Hackers

Ans : Black Hat Hackers

Question#14 IT security in any firm or organization is maintained and handled by _________.

i) IT Security Engineer

ii) Software Security Specialist

iii) Security Auditor

iv) CEO of the organization

Ans : IT Security Engineer

Question#15 Which of the following factor of the network gets hugely impacted when the number of users exceeds the network’s limit?

i) Performance

ii) Longevity

iii) Security

iv) Reliability

Ans : Longevity

Question#16 Where did the term “hacker” originate?

i) MIT

ii) New York University

iii) Bell’s Lab

iv) Harvard University

Ans : MIT

Question#17 In the computer networks, the encryption techniques are primarily used for improving the ________.

i) Security

ii) Reliability

iii) Longevity

iv) Performance

Ans : Security

Question#18 What is the existence of weakness in a system or network is known as?

i) Vulnerability

ii) Exploit

iii) Attack

iv) Threat

Ans : Vulnerability

Question#19 Which of the following is an internet scam done by cyber-criminals where the user is convinced digitally to provide confidential information.

i) MiTM attack

ii) Phishing attack

iii) Website attack

iv) DoS attack

Ans : Phishing attack

Question#20 Which of the following statements is correct about the firewall?

i) It is a device installed at the boundary of a company to prevent unauthorized physical access.

ii) It is a device installed at the boundary of an incorporate to protect it against the unauthorized access

iii) It is a kind of wall built to prevent files form damaging the corporate.

iv) None of the above

Ans : It is a device installed at the boundary of an incorporate to protect it against the unauthorized access

Question#21 When was the first computer virus created?

i) 1970

ii) 1971

iii) 1972

iv) 1969

Ans : 1971

Question#22 Which of the following is not a step followed by cyber-criminals in data breaching?

i) Exfiltration

ii) Research and info-gathering

iii) Fixing the bugs

iv) Attack the system

Ans : Fixing the bugs

Question#23 Which of the following is considered as the world’s first antivirus program?

i) Creeper

ii) Reaper

iii) Tinkered

iv) Ray Tomlinson

Ans : Reaper

Question#24 Which of the following online service’s privacy cannot be protected using Tor?

i) Browsing data

ii) Instant messaging

iii) Login using ID

iv) Relay chats

Ans : Login using ID

Question#25 Which one of the following principles of cyber security refers that the security mechanism must be as small and simple as possible?

i) Open-Design

ii) Economy of the Mechanism

iii) Least privilege

iv) Fail-safe Defaults

Ans : Economy of the Mechanism

Question#26 Which of the following term refers to a group of hackers who are both white and black hat?

i) Yellow Hat hackers

ii) Grey Hat hackers

iii) Red Hat Hackers

iv) White-Black Hat Hackers

Ans : Grey Hat hackers

Question#27 Which of the following principle of cyber security restricts how privileges are initiated whenever any object or subject is created?

i) Fail-safe Defaults

ii) Open-Design

iii) None of the above

iv) Least privilege

Ans : Fail-safe Defaults

Question#28 Which of the following is not an email-related hacking tool?

i) Mail Password

ii) Email Finder Pro

iii) Mail PassView

iv) Sendinc

Ans : Sendinc

Question#29 Suppose an employee demands the root access to a UNIX system, where you are the administrator; that right or access should not be given to the employee unless that employee has work that requires certain rights, privileges. It can be considered as a perfect example of which principle of cyber security?

i) Least privileges

ii) Open Design

iii) Separation of Privileges

iv) Both A & C

Ans : Least privileges

Question#30 Which of the following DDoS in mobile systems wait for the owner to trigger the cyber

i) programs

ii) virus

iii) botnets

iv) worms

Ans : botnets

Cybersecurity Prologue Interview Questions and Answers

Question#1 Which of the following refers to stealing one’s idea or invention of others and use it for their own benefits?

i) Piracy

ii) Plagiarism

iii) Intellectual property rights

iv) All of the above

Ans : All of the above

Question#2 Read the following statement carefully and find out whether it is correct about the hacking or not?

It can be possible that in some cases, hacking a computer or network can be legal.

i) No, in any situation, hacking cannot be legal

ii) It may be possible that in some cases, it can be referred to as a legal task

Ans : It may be possible that in some cases, it can be referred to as a legal task

Question#3 Which of the following refers to exploring the appropriate, ethical behaviors related to the online environment and digital media platform?

i) Cyber low

ii) Cyberethics

iii) Cybersecurity

iv) Cybersafety

Ans : Cyberethics

Question#4 What is Cyber Security?

i) Cyber Security provides security against malware

ii) Cyber Security provides security against cyber-terrorists

iii) Cyber Security protects a system from cyber attacks

iv) All of the mentioned

Ans : All of the mentioned

Question#5 What does cyber security protect?

i) Cyber security protects criminals

ii) Cyber security protects internet-connected systems

iii) Cyber security protects hackers

iv) None of the mentioned

Ans : Cyber security protects criminals

Question#6 Who is the father of computer security?

i) August Kerckhoffs

ii) Bob Thomas

iii) Robert

iv) Charles

Ans : August Kerckhoffs

Question#7 Which of the following refers to the violation of the principle if a computer is no more accessible?

i) Access control

ii) Confidentiality

iii) Availability

iv) All of the above

Ans : Availability

Question#8 Which of the following is defined as an attempt to steal, spy, damage or destroy computer systems, networks, or their associated information?

i) Cyber attack

ii) Computer security

iii) Cryptography

iv) Digital hacking

Ans : Cyber attack

Question#9 Which one of the following refers to the technique used for verifying the integrity of the message?

i) Digital signature

ii) Decryption algorithm

iii) Protocol

iv) Message Digest

Ans : Message Digest

Question#10 Which of the following is a type of cyber security?

i) Cloud Security

ii) Network Security

iii) Application Security

iv) All of the above

Ans : All of the above

Question#11 Which one of the following usually used in the process of Wi-Fi-hacking?

i) Aircrack-ng

ii) Wireshark

iii) Norton

iv) All of the above

Ans : Aircrack-ng

Question#12 What are the features of cyber security?

i) Compliance

ii) Defense against internal threats

iii) Threat Prevention

iv) All of the above

Ans : All of the above

Question#13 Which of the following port and IP address scanner famous among the users?

i) Cain and Abel

ii) Angry IP Scanner

iii) Snort

iv) Ettercap

Ans : Angry IP Scanner

Question#14 Which of the following is an objective of network security?

i) Confidentiality

ii) Integrity

iii) Availability

iv) All of the above

Ans : All of the above

Question#15 In ethical hacking and cyber security, there are _______ types of scanning:

i) 1

ii) 2

iii) 3

iv) 4

Ans : 3

Question#16 Which of the following is not a cybercrime?

i) Denial of Service

ii) Man in the Middle

iii) Malware

iv) AES

Ans : AES

Question#17 Which of the following is not a type of scanning?

i) Xmas Tree Scan

ii) Cloud scan

iii) Null Scan

iv) SYN Stealth

Ans : Cloud scan

Question#18 Which of the following is a component of cyber security?

i) Internet Of Things

ii) AI

iii) Database

iv) Attacks

Ans : Internet Of Things

Question#19 Which of the following is a type of cyber attack?

i) Phishing

ii) SQL Injections

iii) Password Attack

iv) All of the above

Ans : All of the above

Question#20 In system hacking, which of the following is the most crucial activity?

i) Information gathering

ii) Covering tracks

iii) Cracking passwords

iv) None of the above

Ans : Cracking passwords

Question#21 Which of the following is not an advantage of cyber security?

i) Makes the system slower

ii) Minimizes computer freezing and crashes

iii) Gives privacy to users

iv) Protects system against viruses

Ans : Makes the system slower

Question#22 Which of the following are the types of scanning?

i) Network, vulnerability, and port scanning

ii) Port, network, and services

iii) Client, Server, and network

iv) None of the above

Ans : Network, vulnerability, and port scanning

Question#23 “Cyberspace” was coined by _________.

i) Richard Stallman

ii) William Gibson

iii) Andrew Tannenbaum

iv) Scott Fahlman

Ans : William Gibson

Question#24 In which year has hacking become a practical crime and a matter of concern in the field of cyber technology?

i) 1991

ii) 1983

iii) 1970

iv) 1964

Ans : 1970

Question#25 Which one of the following is actually considered as the first computer virus?

i) Sasser

ii) Blaster

iii) Creeper

iv) Both A and C

Ans : Creeper

Question#26 Governments hired some highly skilled hackers for providing cyber security for the country or state. These types of hackers are termed as _______.

i) Nation / State sponsored hackers

ii) CIA triad

iii) Special Hackers

iv) Government Hackers

Ans : Nation / State sponsored hackers

Question#27 To protect the computer system against the hacker and different kind of viruses, one must always keep _________ on in the computer system.

i) Antivirus

ii) Firewall

iii) Vlc player

iv) Script

Ans : Firewall

Question#28 Which of the following act violates cyber security?

i) Exploit

ii) Attack

iii) Threat

iv) Vulnerability

Ans : Attack

Question#29 Code Red is a type of ________.

i) An Antivirus Program

ii) A photo editing software

iii) A computer virus

iv) A video editing software

Ans : A computer virus

Question#30 Which of the following actions compromise cyber security?

i) Vulnerability

ii) Attack

iii) Threat

iv) Exploit

Ans : Threat

Related questions

0 votes
asked May 2 in Cyber Security by sharadyadav1986
0 votes
asked Feb 19 in Cyber Security by SakshiSharma
+1 vote
asked Sep 10, 2020 in Cyber Security by AdilsonLima
...